Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk

DAY 1, December 5, 2018

BALTICS SCIENTIFIC CONFERENCE

Latvia, Jūrmala, Jomas iela 47/49 “Hotel Jūrmala SPA”

 

TIME TOPICS SESSION LENGTH SPEAKERS
09:30 Registration and morning coffee 30 min Seaside bar, 11th floor
10:00 General welcome 05 min Conference room “Rainis”, 11th floor
  PART 1    
10:05 Introduction of meeting goals, agenda, participants 10 min V.Avotins, director of VIRAC
10:15 Overview of the BALTICS project 30 min V.Avotins, director of VIRAC and project manager of BALTICS
10:45 Introduction of LOFAR technology and science 30 min R. Vermeulen, ASTRON and director ILT
11:05 Introduction of eMERLIN and data science, MUST 20 min N.Jackson (UMAN)
11:25 Coffee break 15 min Seaside bar, 11th floor
  PART 2    
11:40 Overview of outreach activities (WP2) 10 min B.Reimane, project coordinator of BALTICS, VIRAC
11:50 Introduction and description of WP3 20 min R.Witvers (ASTRON)
12:10 RF Development courses 10 min R.Pauliks (VIRAC)
12:20 Phased Array Digital Signal Processing courses 10 min R.Pauliks (VIRAC)
12:30 Current POLFAR Consortium Activities 15 min A.Krankowski (University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Poland)
12:45 Lessons learned from I-LOFAR. Space weather. 15 min P.T.Gallager (Dublin Institute for Advanced Studies, Ireland)
13:00 Lunch 60 min Restaurant Jūrmala, 1st floor
  PART 3    
14:00 RF Design 20 min G.Dreifogels (VIRAC)
14:20 Hands-on LOFAR hardware and its maintenance 20 min M.Bleiders, M.Donerblics (VIRAC)
14:40 Hands-on Usage of UniBoard Digital Signal Processing Board 20 min A.Orbidans, K.Luksis (VIRAC)
15:00 Introduction to the LOFAR Long Baselines 10 min N.Jackson (UMAN)
15:10 The Long Baseline Working Group: LB calibration 20 min N.Jackson (UMAN)
15:30 Coffee break 15 min Seaside bar, 11th floor
  PART 4    
15:45 Catalogue manipulation and models in the pipeline. 10 min A.Nikolajevs (VIRAC)
15:55 Progress in LBCS 10 min A.Nikolajevs (VIRAC)
16:05 Science with gravitational lenses 15 min N.Jackson (UMAN)
16:20 e-Merlin imaging of 0631_519: development of polarisation calibration 15 min K.Prusis (VIRAC)
16:35 Advanced imaging: SDP activities and the SKA 20 min T.Cantwell  (UMAN)
16:55 The envisaged future cooperation on developing advanced imagining 10 min T.Cantwell (UMAN)
17:05 New projects from the November workshop 10 min N.Jackson (UMAN)
17:15 Coffee break 15 min Seaside bar, 11th floor
17:30 General results delivered, and lessons learned 30 min V.Avotins, director of VIRAC and project manager of BALTICS
18:00 Closing BALTICS General Assembly    

DAY 2, December 6, 2018

BALTICS WORKSHOP

„Catalysation of new generation radio telescope – LOFAR station in Irbene user network”

Ventspils, Irbene, Ventspils International Radioastronomy Center

TIME TOPIC SESSION LENGHT SPEAKER
11:00 Arrival and welcome coffee 20 min  
11:20 General welcome 05 min V. Avotins, director VIRAC
11:25 Introduction of meeting goals 10 min V. Avotins, director VIRAC
11:35 Round-table of participants 05 min All
11:40 Introduction of current VIRAC activities at Ventspils and Irbene 15 min V. Avotins, director VIRAC
11:55 Imaging, path to SKA, SDP. Eur. Regional centre 15 min T.Cantwell  (UMAN)
12:10 The NenuFAR project 15 min P.Zarka (CNRS – Observatoire de Paris – PLS)
12:25 Collaboration opportunities in building low frequency antenna arrays 15 min M.Riabov (Institute of Radio Astronomy of NAS of Ukraine)
12:40 Simple Module for Building of the Low-Frequency Antenna Arrays 15 min O.Ulyanov (Institute of Radio Astronomy of NAS of Ukraine)
12:55 GURT Subarray: Structure and Characteristics 15 min S.Yerin (Institute of Radio Astronomy of NAS of Ukraine)
13:10 LOFAR data interpretation challenges. 15 min E. Tikhonov (AbavaNet technology)
13:25 Science with radio recombination lines in vicinity of young massive stars 15 min M.S.Kirsanova (Institute of Astronomy of the Russian Academy of Sciences (INASAN))
13:40 Lunch (visiting Irbene infrastructure) 1h 20min  
15:00 Development and plans for Irbene station use 15 min V. Avotins, director, VIRAC
15:15 LOFAR station construction 10 min R. Halfwerk (AstroTec)
15:25 LOFAR2.0 upgrade plans. Space Weather and other novel research 30 min R. Vermeulen (ASTRON)
15:55 The ILT organization 15 min C. Baldovin (ASTRON)
16:10 Experiences with traineeships at ASTRON 10 min R. Vermeulen (ASTRON)
16:20 BALTICS lessons learned 10 min V.Avotins, project manager, BALTICS
16:30 Coffee break 10 min  
16:40 Discussion: identification of joint science interests 25 min N.Jackson (UMAN)
17:05 Discussion: identification of joint technology interests 25 min Introduced by V. Avotins
17:30 Opportunities for (international) funding 20 min Introduced by V.Avotins, C.Baldovin
17:50 Break 10 min  
18:00 Expressions of interest in exploring collaborations 20 min All
18:20 Any other business / extra time 20 min All
18:40 General summary, future steps 15 min V. Avotins, Director, VIRAC
18:55 Closing   thk
19:30 Shuttle buses from Irbene to Ventspils, Jurmala, Riga with packed dinner on the way 2h 40min  

* There could be slight changes in the event agenda. One week before the event you will be able to download the full agenda.

AGENDA DAY 1

AGENDA DAY 2